Martı Şirketler Grubu kurulduğu 1967 yılından bu yana toplumsal yatırımı iş süreçlerinin değişmez bir parçası olarak algılamış ve yerine getirmiştir.
Günümüzde sürdürülebilirlik, çevresel, sosyal ve ekonomik olmak üzere üç farklı ama birbirini destekleyen boyutta karşımıza çıkmaktadır. Martı Şirketler Grubu olarak, bu unsurları sistematik şekilde yönetmeyi ve uygulamaların performans sonuçlarını paydaşlarımızla paylaşmayı hedeflemekteyiz.
Şirket yönetimi ve çalışanlarından oluşan tüm Martı ailesi olarak kurumsal sosyal sorumluğu, kurumsal performansı artırmanın en etkili yolu olarak görmekteyiz. Ülkemize ve dünyaya katkı sağlayabilmenin sürdürülebilirlikten geçtiğine inanıyoruz. Bu yaklaşımımızın rekabet ortamındaki avantajımız olduğunun da farkındayız.
Bu anlayışla bugüne kadar yaratığımız özellikle EĞİTİM, SAĞLIK, SPOR ve ÇEVRE başlıkları altında yer alan toplumsal katkı projelerimiz:
Eğitim Alanında…
Martı Grubu, yatırım yaptığı bölgelerdeki eğitim kalitesinin artmasına destek olacak altyapı çalışmalarını sürdürmektedir. Bu bağlamda,
Çerkezköy’de Halit Narin İlköğretim Okulu, (1986-1987)
Çerkezköy’de Pakize Narin Lisesi, (1996-1997)
Çerkezköy’de Türk Tekstil Vakfı Halit Narin Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (1989-1990)
Çerkezköy’de İnci Narin Yerlici İlköğretim Okulu (1998-1999)
Antalya (Tekirova)’da Halit Narin İlköğretim Okulu (1999)
Marmaris (Orhaniye)’te İnci Narin İlköğretim Okulu (2000)
Marmaris İçmeler’de Halit Narin Anadolu Turizm Meslek Okulu (1987)
Kayseri’de Nurullah-Pakize Narin (Germirli) İlköğretim Okulu (2003)
Hadımköy’de Bolluca Türk Tekstil Vakfı İlköğretim Okulu (2002)
Adapazarı (Ferizli)’da T.T.S.İ.S Halit Narin İlköğretim Okulu (2002)
Yalova’da Yalova Meslek Yüksekokulu (1995)
olmak üzere 11 adet okul yaptırılarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın kullanımına teslim edilmiştir.
Spor Alanında…
MARTI MARİNA YATÇILIK VE SPOR KULÜBÜ
Türkiye Yelken Federasyonu ile birlikte gerçekleştirilen “MARTI MARİNA FEDERASYON KUPASI OPTİMİST VE LASER YARIŞLARI” kapsamında bu yıl 5.’si gerçekleştirilecek olan “HALİT NARİN YELKEN KUPASI”
Bu kapsamda 2006 yılında kurulan Martı Marina Yatçılık ve Spor Kulübü, faaliyetini sürdürmektedir. Bölge gençliğini yelken sporu ile buluşturan Kulüp, milli sporcular yetiştirmek adına ciddi çalışmalar yapmaktadır.
NARİN PARK ÇERKEZKÖY BAYAN VOLEYBOL TAKIMI
Yerel spor kulüplerini de destekleyen Martı Grubu, Narin Park konut projesini yürüttüğü Çerkezköy’ün spor kulübü olan Çerkezköy Belediye Spor’un bayan voleybol takımının destekçisi durumundadır. Takıma ismini veren Grup, Narin Park Çerkezköy Bayan Voleybol Takımı birinci ligi hedeflemektedir.
Çevre
Türkiye’de modern anlamda turizm yatırımcılığını başlatan ilk turizm girişimcisi grup olan Martı Grubu, sorumluluğun bilinciyle, özellikle kendi yatırım bölgelerinde çevre koruma ve kültür-tarih alanlarında kesintisiz iyileştirme çalışmaları yapmaktadır.
Antalya Müze Müdürlüğü ve Antalya İl Kültür Müdürlüğü işbirliği ile OLİMPOS, DEMRE, PHASELİS gibi dünya kültür mirası arasında yer alan ören yerlerinin yön ve bilgi panoları yenilenmektedir. Panolar Türkçe ve İngilizcenin yanı sıra gerekli yerlerde Almanca ve Rusça da hazırlanarak daha fazla kişinin bilgi edinmesi sağlanmıştır.
Martı Grubu, sahibi ve işletmecisi olduğu Orhaniye’deki Martı Marina’da benzeri olmayan bir sosyal sorumluluk çalışması başlatmıştır. Uygulama kapsamında marinaya bağlanan her tekne adına Marmaris Keçibükü adasına bir fidan dikilmektedir…
İçinde denize girilebilen, uluslararası Mavi Bayrak ve 5 Altın Çıpa sahibi Martı Marina, İnci Narin İlköğretim Okulu öğrencilerine çevre bilinci ve deniz sevgisini aşılamak amacıyla etkinlik düzenlemiştir.
‘Dünya Çevre Günü’ vesilesiyle yapılan etkinliğe Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Mavi Bayrak organizasyonu ve Deniz Temiz Derneği
(TURMEPA) da destek vermiştir. Etkinlikte, İnci Narin İlköğretim Okulu’ndan başlayarak, Kız Kumu ve Martı Marina’ya kadar olan sahil kısmı tamamen temizlenmiştir.
Ayrıca; Antalya Tekirova’da bulunan Martı Myra, 1601 çam ağacı ile bezeli 100 dönümlük ormanlık bir arazide yer almaktadır. Martı Myra, doğayı korumaya yönelik katkılarından dolayı Turizm Bakanlığı tarafından "Üç Çam" ödülü ile onurlandırılmıştır.
Sağlık Alanında…
TOHUM OTİZM VAKFI
Martı GYO Yönetim Kurulu Başkanı Mine Narin’in kurucu başkanlığını sürdürdüğü Tohum Otizm Vakfı, 2001 Nisan’ında kurulmuştur. TOHUM Otizm Vakfı’nın temelde kuruluş amacı; otizmli ve gelişim sorunu olan çocukların erken tanısı ve eğitimidir. http://www.tohumotizm.org.tr/default.asp
TOPLUMSAL GERİ DÖNÜŞ: Ödüllerimiz…
Sağlık Tanrıçası Hemithea’nın evi olarak da anılan Hisarönü Koyu’nun incisi Martı Marina, 2005 yılında güvenlik, temizlik, kalite, deneyimli personel ve konfor alanlarında yapılan değerlendirmeler sonucunda, The Yacht Harbour Association (TYHA) tarafından 5 Altın Çıpa ile sertifikalandırılmıştır.
Martı Marina uluslararası normlara uygun olarak uyguladığı çevre temizliği nedeniyle Mavi Bayrak ile de ödüllendirilmiştir. Kazıklar ve yüzer iskeleler üzerine inşa edilen marinada deniz suyunun devamlı sirküle edilerek temiz kalması sağlanmıştır. Bu nedenle Martı Marina, içinde gönül rahatlığı ile denize girilebilen Türkiye’deki tek marinadır. Uluslararası Çevre Örgütü incelemeleri sonrası, “Marina içerisindeki su temizliği, Martı Marina’yı en iyi marina örneğine ispat oluşturacak derecede mükemmel…” yorumunu yapmıştır..
• 1994 TUROB (Türkiye Otelciler Birliği) "Altın Anahtar" Ödülü-La Perla
• 1994 TUROB (Türkiye Otelciler Birliği) "Altın Anahtar" Ödülü-Martı Resort
• 1995 TUROB (Türkiye Otelciler Birliği) "Altın Anahtar" Ödülü-La Perla
• 1996 Thomson Holiday "Yangın Güvenliği Alarm Sistemi" Otel Mükemmeliyet Ödülü-La Perla
• 1997 TUROB (Türkiye Otelciler Birliği) "Altın Anahtar" Ödülü-Martı Resort
• 1997 TUROB (Türkiye Otelciler Birli?i) "Altyn Anahtar" Ödülü-Martı Myra
• 1998 First Choice "Gold Choice" Ödülü-Martı Resort
• 1999 Cosmos "Best Hotel of the World" Ödülü-Martı Resort
• 1999 T.T. Turkei "Best Hotel Award" Ödülü-Martı Resort
• 1999 Thomson "Gold Award" Ödülü-Martı Resort
• 2000 Turizm Bakanlığı "Üç Çam" Ödülü-Martı Myra
• 2000 First Choice "Gold Choice" Ödülü-Martı Resort
• 2001 First Choice "Gold Choice" Ödülü-Martı Resort
• 2001 TUROB (Türkiye Otelciler Birliği) "Altın Anahtar" Ödülü-Martı Myra
• 2001 TUROB (Türkiye Otelciler Birliği) "Altın Anahtar" Ödülü-Martı Resort
• 2002 TUROB (Türkiye Otelciler Birligi) "Altın Anahtar" Ödülü-Martı Myra
• 2001 TUROB (Türkiye Otelciler Birligi) "Altın Anahtar" Ödülü-Martı Resort
• 2002 Thomas Cook "En iyi Otel" Ödülü-Martı Resort
• "Mavi Bayrak Ödülü"-Martı Myra
• "Mavi Bayrak Ödülü"-Martı Resort
• "Mavi Bayrak Ödülü"-Martı La Perla
• “2007 En Güzel İşyeri Bahçesi Birincisi"-Martı La Perla
Kurumsal Sosyal Sorumluluk
31 Ocak 1999 tarihinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forum’unda, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, “Binyıl Kalkınma Hedefleri” doğrultusunda iş dünyası liderlerini, evrensel çevre ve sosyal ilkeleri desteklemek amacıyla, şirketleri, BM’i, işçi sendikalarını ve sivil toplum örgütlerini bir araya getirecek uluslararası bir insiyatif olan Küresel İlkeler Sözleşmesi, altında buluşmaya davet etmiştir.
Proje kapsamında, insan hakları, çalışma koşulları, çevre koruma ve yolsuzlukla mücadele başlıklarında 10 temel prensip belirlenmiştir. 26 Haziran 2000 tarihinde Küresel İlkeler Sözleşmesi Proje’si New York’da bulunan BM Genel Merkezinde hayat bulmuştur. Bugün, dünyanın dört bir yanından binlerce şirket, sendika ve sivil toplum örgütü, bu evrensel ilkeleri; iş stratejilerinin, operasyonlarının ve kültürlerinin bir parçası haline getireceklerini ilan ederek Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne katılmaktadır.
Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne Türkiye’de resmi olarak BM Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Ofisi’nin, Türkiye İşverenler Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile işbirliği içinde organize ettiği 15 Ekim 2002 tarihli özel bir toplantı ile başlamıştır. Türkiye’den hâlihazırda 160 kuruluş Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesini imzalamıştır.
Küresel İlkeler Sözleşmesinin On İlkesi:
Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin 10 ilkesi, insan hakları, işçi hakları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanında evrensel olarak kabul görmüş beyannamelerden alınmıştır. Küresel İlkeler Sözleşmesi şirketlerden bu ilkeleri kavramalarını, desteklemelerini ve uygulamalarını beklemektedir.
İnsan hakları:
1.1. İlke: İş dünyası uluslararası ilan edilmiş insan haklarına destek olmalı ve saygı göstermeli,
2.2. İlke: İş dünyası, insan hakları ihlallerine fırsat tanımamalı,
Çalışma standartları:
1.3. İlke: İş dünyası çalışanların sendikalaşma özgürlüğünü desteklemeli ve toplu müzakere hakkını etkin biçimde tanımalı,
2.4. İlke: İş dünyası, her türlü zorla ve zorunlu işçi çalıştırılmasını engellemeli,
3.5. İlke: İş dünyası, çocuk işçi çalıştırılmasının önüne geçmeli,
4.6. İlke: İş dünyası, işe alım ve çalışma süreçlerinde ayrımcılığın önüne geçmeli,
Çevre:
1.7. İlke: İş dünyası çevre sorunlarını önleyici ve çevreyi koruyucu yaklaşımları desteklemeli,
2.8. İlke: İş dünyası çevreye yönelik sorumluluğu artıracak her türlü faaliyeti ve oluşumu desteklemeli,
3.9. İlke: İş dünyası çevre dostu teknolojilerin gelişmesini ve yaygınlaşmasını desteklemeli,
Yolsuzlukla mücadele:
1.10. İlke: İş dünyası rüşvet ve haraç dahil her türlü yolsuzlukla mücadele etmelidir.
Martı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., 17 Ocak 2012 tarihinde Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne üye olmuştur.
http://www.unglobalcompact.org/